Veelgestelde vragen
 • Doet het pijn?

  Omdat veel van mijn klanten, (waaronder ook kinderen) bang zijn voor naalden heb ik me gespecialiseerd in speciale Japanse naaldtechnieken (Toyohari, voor kenners) die geheel pijnloos zijn. Het principe van deze stijl is, dat zelfs kleine “onaangenaame gewaarwordingen” - pijn - niet gunstig is voor de genezing, want de patiënt kan hierdoor niet volledig ontspannen.

  De uitdaging is om deze geavanceerde naaldtechnieken goed uit te voeren. Acupuncturisten van deze stijl komen daarom bijna maandelijks bij elkaar om te oefenen met feedback - iets uniek voor deze stijl van acupunctuur, wat dus ook alleen maar zeer toegewijde therapeuten aantrekt.

 • Is een acupunctuurbehandeling wel veilig?

  Ik werk met steriele, individueel verpakte wegwerpnaalden, dus de kans op besmetting is praktisch nihil.

 • Hoeveel behandelingen moet ik hebben, en hoe vaak?

  De behandelingen zetten het lichaam in een nieuwe balans, met minder klachten. In het begin zal het zich hiertegen verzetten. Dit is een natuurlijk gevolg van de homeostase - wij voelen ons immers veiliger in een bekende toestand, hoe onaangenaam ook. Dus na een aantal dagen keren de oude klachten weer terug.

  De kunst is om een frequentie te vinden die de tussenpozen van klachten miniseert. Dit verschilt per persoon en per klacht en is o.a. afhankelijk van hoe lang de klacht al bestaat (zoals je weet zijn oude gewoontes hardnekkiger)

  Voor langdurige, chronische klachten begin ik vaak met 1 keer per 2 weken. Voor meer acute klachten is 1 keer per week nuttig.

  Na een tijd keert het lichaam niet meer zo snel terug in zijn oude toestand en is 1 keer per maand genoeg, voor een paar maanden, om zeker te zijn dat de klachten verdwenen zijn.

 • Kan acupunctuur helpen met afvallen?

  Acupunctuur kan vocht in beweging brengen en de suikerbehoefte reduceren. Zonder de inname daadwerkelijk te beperken valt men echter niet af.

 • Is volledige genezing mogelijk?

  Klachten die niet door virus, bacterie of trauma zijn ontstaan, hebben wij zelf ontwikkeld. Emoties, stress, voeding en gebrek aan beweging zijn o.a. oorzaken hiervan.

  Wordt de onderliggende oorzaak niet aangepakt - geen verandering van levensstijl - blijven regelmatige behandelingen nodig om het lichaam in balans te houden. Maar vaak gaan levensstijlveranderingen vanzelf als wij ons prettig voelen.

 • Heb ik een doorverwijzing nodig van mijn huisarts?

  Nee, dat is niet nodig. Het is wel een goed idee om je huisarts te vertellen, dat je acupunctuurbehandelingen ondergaat.

 • Kan acupunctuur ernstige, levensbedreigende ziektes genezen?

  Het korte antwoord is: Nee. In de chinese geneeswijzen is wat wij ernstige, levensbedreigende ziektes noemen, een vergevorderd stadium van een lichamelijke imbalans, die veel eerder gecorrigeerd had moeten worden. Wij kijken in onze diagnose naar o.a. polsbeeld, tongkleur, tongdikte, gelaatskleur, vlekjes en huidverkleuringen, die al jaren eerder tot uiting komen dan de veranderingen die met meetapparatuur in de reguliere geneeskunde waargenomen kunnen worden. Daardoor zijn onze behandelingen ook zachtaardig en subtiel. Echter, om pijn te verlichten (dat doet acupunctuur namelijk heel goed) en bijwerkingen van reguliere behandelingen te bestrijden, is een begeleidend traject acupunctuur tegelijkertijd met een reguliere behandeling vaak zinvol.

Acupunctuur Vragen Pijn